Andalusië heeft een heerlijk klimaat. De gemiddelde temperatuur in Zuid-Spanje ligt zo'n 10 graden hoger dan in Nederland. Er valt door het jaar heen 40 % minder neerslag.

Weinig regen en veel zon

De neerslag is wel anders verspreid over het jaar: in Nederland valt in de zomer (mei t/m oktober) meer regen dan in Zuid-Spanje. In de winter (november t/m februari) zijn de rollen omgedraaid. In Zuid-Spanje valt in november de meeste neerslag en ook in de andere wintermaanden kunnen er flinke plensbuien vallen. Toch is het zelfs in november in Zuid-Spanje meestal prachtig zonnig weer! Hoe dat kan? Als het regent, dan regent het soms flink. Maar daarna is het vaak nog dezelfde dag weer zonnig en natuurlijk lekker warm!

Costa del Sol in de zomer...

Typische Nederlandse grijze regendagen komen in Zuid-Spanje weinig voor. Zelfs in die nattere wintermaanden is het aantal uren met zon in Málaga 3 tot 4 maal zo hoog als in Nederland! Dat komt behalve door het buiige karakter van de regen vooral doordat Spanje veel zuidelijker ligt en de dagen in de winter daardoor aanzienlijk langer zijn.

Vergelijken met Nederland

Vergelijk zelf het weer op Schiphol en Málaga met elkaar. Klik op een afbeelding om deze te vergroten.

Temperaturen Schiphol-Málaga

Links de gemiddelde temperatuur overdag en rechts de gemiddelde nachttemperatuur.


Gemiddelde regenval en uren zon Schiphol en Málaga


Links de gemiddelde hoeveelheid regen per maand, in millimeters. Rechts het gemiddelde aantal uren zon per maand.

Bron van de gebruikte cijfers: KNMI Wereld Klimaat Informatie WKI 2.0 (20 november 1998). Dit zijn de cijfers:
(klik op de tabel om te vergroten!)

KNMI cijfers Schiphol - Málaga