Tekening van de twee wandelingen

Wandeling 1

Deze rondwandeling (ca. 50 minuten) is de perfecte kennismaking met de streek. Onderweg passeert u een overweldigend uitzicht en een uitermate gevarieerd landschap. De route is hier en daar wel vrij steil met in totaal een hoogteverschil van ruim 130 meter. Gevaarlijk of ingewikkeld is de route niet, maar een zekere conditie is wel vereist.

Een mooi startpunt van deze wandeling is de kerk, de Iglesia de San Miguel. Volg de linkerzijde (langs het kruis) tot de hoger gelegen T-splitsing. Ga hier linksaf, de Calle Enmedio, tot de volgende T-splitsing. Ga nu rechtsaf, de Calle Monda, en loop helemaal naar boven tot aan de grote weg (A-7100). Steek deze weg over en beklim het steile betonpad aan de overkant van de weg. De betonnen verharding verandert na enige tijd in grind. U passeert diverse amandelbomen, de trots van Guaro. Al snel verandert het landschap echter drastisch en u ziet nu een rotsachtige kloof en naaldbomen. Dit landschap is kenmerkend voor de Sierra de las Nieves.

U passeert vervolgens een olijfboomgaard en komt aan bij een splitsing met een zeer grote, bruine villa. Ga linksaf, om de villa heen omhoog. Al vrij snel bereikt u de top op 488 meter. Vanaf hier kunt u bijna 360 graden rondkijken.

De villa met uitzicht op de Middellandse Zee

U ziet de hoogste toppen van de Sierra de las Nieves, in de verte de dorpen Yunquera en Alozaina, de Middellandse Zee nabij Málaga en bij helder weer zelfs El Torcal (bij Antequera) en de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada, meer dan 160 kilometer ver! Als u verder loopt, komt u bij een huis met blaffende herdershonden (achter een hek) en daarachter begint de verharde weg weer. U bent nu op de Calle de la Sierra. Deze straat loopt langs een aantal woningen met prachtige bloemen en planten, met name opvallend veel oleanders. De straat eindigt weer nabij de A-7100. Steek deze over, naar de Calle Ermita. Volg deze straat naar beneden, tot u uitkomt bij de oude olijfoliemolen aan de Avenida de Andalucía.

Wandeling 2

Deze wandeling volgt het smalle riviertje in de Arroyo de Guaro en onderweg ziet u het dorp van zijn mooiste kant. U passeert diverse sinaasappel- en olijfboomgaarden. De route kan als rondwandeling worden gedaan (ruim 2,5 km) maar als u minder tijd heeft kunt u ook een deel van de route lopen en daarna weer terug. U kunt de wandeling ook verlengen tot ca. 5 km. Dan heeft u een heel ver uitzicht en komt u o.a. langs de sportvelden, het zwembad en de begraafplaats met de fraaie witte gebouwtjes. Laat u onderweg niet afschrikken door de blaffende honden die hier soms los over de weg lopen. In onze ervaring zijn ze bang voor mensen en lopen ze weg als u dichterbij komt.

Begin de wandeling op het dorpsplein en loop door de Calle Dr Millan Peña, langs de supermarkt. Ga bij de T-splitsing linksaf (Calle Barranco). Neem de eerste straat rechts, de Calle Parras. Houdt links aan bij het fonteintje in de muur en vervolgens weer rechts door het steegje. Dit komt uit in de Calle Málaga. Houdt links aan, zodat u de bebouwde kom geleidelijk verlaat. Volg de betonnen weg links naar beneden. Met een beetje geluk hoort u hier al het water klateren van het riviertje door de Arroyo de Guaro.

Wandeling aan het riviertje

Na 400 meter (waarbij u een timmerbedrijf passeert en een omheining met blaffende honden) bereikt u een T-splitsing. Het is bijzonder de moeite waard om hier rechtsaf te lopen. Het pad volgt een beboste helling rechts van de weg en er loopt een riviertje langs. Het klaterende water en de hoge eucalyptusbomen zorgen voor een lieflijke sfeer waar diverse vogels broeden. Waar de eucalyptusbomen ophouden wordt het landschap eentonig en kunt u het beste terugkeren naar de T-splitsing. Ga daar niet terug (dus niet linksaf) maar blijf nu dezelfde onverharde weg omhoog volgen. Na 400 meter bereikt u de benzinepomp en de gebouwen van de landbouwcoöperatie El Molino de Guaro. Volg vanaf hier linksaf de grote weg, de A-7100 terug naar het dorp.

Bij de coöperatie kunt u de wandeling met twee kilometer verlengen (tot een totaal van ca. 5 km). In plaats van linksaf richting het dorp volgt u de A-7100 rechtsaf en dan na 50 meter door het tunneltje onder de weg door. U kunt ook de kortste weg nemen door over het bedrijfsterrein van de landbouwcoöperatie El Molino de Guaro heen te lopen (het hek staat altijd open) en dan door het tunneltje. Neem nu de betonweg omhoog. De weg gaat geleidelijk rechtsaf en na een paar honderd meter weer met een bocht linksaf. De tamelijk steile weg loopt eerst tussen olijfbomen door en daarna staan er amandelbomen langs de weg, die prachtig bloeien in het voorjaar. Op diverse plaatsen heeft u een schitterend uitzicht richting de kust en het dorp Guaro. Na ca. 900 meter vanaf de coöperatie komt u bij een soort T-splitsing (bij een heuvel met hoge GSM-masten). Ga hier linksaf. Na ruim een kilometer komt u weer bij de rotonde aan het begin van de Avenida de Andalucía in Guaro. Onderweg passeert u aan uw linkerkant de sportvelden en de typisch Spaanse begraafplaats.