Nationaal Park Sierra de las Nieves en omgeving vormen een perfect gebied om te wandelen en fietsen! De officiële wandelroutes zijn vrijwel allemaal ook geschikt voor fietsen en terreinauto's. Neem voldoende drinkwater mee. Ook in de nabij gelegen dorpen Tolox en Alozaina zijn prachtige routes te vinden. Iets buiten Guaro kunt u bij Nederlanders fietsen huren, bij Hacienda Guaro Viejo.

Gasten van Casa Sonrisa vertelden dat ze in Istán en Tolox wandelingen hebben gedaan uit het boekje Rural Walks dat in Casa Sonrisa ligt. "Erg handig, al die informatie daar! Vooral de wandeling aan de rand van Istán, naar de watervalletjes aan het begin van de rivier, vonden we erg leuk om te doen". Op de site www.sierranieves.com vindt u een totaaloverzicht van alle fiets- en wandelroutes in de Sierra de las Nieves (met handige folders/kaartjes om uit te printen) of download een kaartje (6,9 MB) van alle wandelroutes in de buurt van Guaro, inclusief een beschrijving van de bordjes e.d. onderweg.

Borden bij Guaro

We hebben zelf twee ongemarkeerde routes beschreven vanaf Casa Sonrisa. U vindt deze op de pagina 'Routebeschrijving ongemarkeerde wandelingen'. Beide wandelingen kunnen in minder dan een uur worden gelopen. Het wegdek is uitstekend maar een zekere conditie is vereist vanwege de hellingen.

Meer informatie over fietsexcursies en fietsverhuur in Andalusië vindt u op de website Fietsen in Spanje.

In de regio zijn de volgende officiële routes te vinden voor wandelaars en fietsers:


Hoofdroute GR243 - Sierra de las Nieves

Deze route met 7 etappes kan worden gezien als de slagader van het wandelnetwerk in de Sierra de las Nieves. De totale route is bijna 119 km lang en loopt langs de dorpjes Ronda, El Burgo, Yunquera, Tolox, Guaro, Monda, Istán en Ojén. 

Guaro ligt in het midden van 2 etappes: Tolox-Guaro en Guaro-Monda. Beide routes zijn niet moeilijk en kunnen ook met de fiets worden afgelegd. De hoogteverschillen zijn echter wel aanzienlijk, zodat enige conditie wel is vereist. Een beschrijving met afbeeldingen van de borden en meer achtergronden is te vinden op de website van het regiobestuur van Andalucía www.andalucia.org (Engels/Spaans/Duits/Frans)

Guaro-Tolox (13,8 km - 5 uur)

Deze etappe begint boven in het dorp, tegenover de Citroëngarage. Hier beginnen ook de wandelpaden Camino de Sotornil en Camino de Arroyo. De route wordt goed met borden en paaltjes aangegeven. Het laagste punt van de route is 196 meter en het hoogste punt is 620 meter. Een routebeschrijving (in omgekeerde richting!) in het Spaans vindt u hier.

Guaro-Monda (6,5 km - 3 uur)

Arno op de fiets van Guaro naar Monda

Deze route begint bij de Camino de Arroyo, iets verderop gelegen dan het startpunt van de etappe Guaro-Tolox. De route wordt met borden en paaltjes aangegeven. Het laagste punt van de route is 277 meter en het hoogste punt is 525 meter. We hebben een deel van de route gelopen en we kunnen deze vanwege het schitterende berglandschap van harte aanbevelen. In oktober 2015 hebben we het hele traject naar Monda met mountainbikes afgelegd. Omdat we geen ervaring hadden met fietsen in een berglandschap, hebben we sommige beklimmingen te voet afgelegd. Wellicht zijn we verkeerd gereden, want de paaltjes zijn niet altijd even duidelijk geplaatst. Het onverharde wegdek is behoorlijk goed en vormde verder geen probleem.

Een routebeschrijving (Monda-Guaro-Monda) in het Spaans vindt u hier.

Routebestand voor Google Earth (klik met de rechtermuisknop en kies voor 'Doel opslaan als...'. Wijzig zo nodig de extensie in .kml !)

Routebestand Guaro-Monda voor TomTom-navigatiesysteem (klik met de rechtermuisknop en kies voor 'Doel opslaan als...')

 

Rondwandeling PR-A 279 Guaro - Chiribenítez (12,8 km - 3 uur)

Naast de doorgaande GR-route, zijn er diverse korte PR-routes in de Sierra de las Nieves. Twee daarvan vertrekken uit Guaro, op dezelfde plaats als de GR-etappes bovenaan het dorp. De Chiribenítez-route heeft mooie uitzichtpunten (miradores) en diepe dalen.
Een beschrijving in het Spaans vindt u hier. Deze route is ook te vinden op het kaartje met alle wandelroutes (6,9 MB)
Routebestand voor Google Earth (klik met de rechtermuisknop en kies voor 'Doel opslaan als...' Wijzig zo nodig de extensie in .kml !)
Routebestand voor TomTom-navigatiesysteem (klik met de rechtermuisknop en kies voor 'Doel opslaan als...')

Landschap onderweg naar Puerto Alto
Nabij Guaro, onderweg naar Puerto Alto

Rondwandeling PR-A 274 Guaro - Puerto Alto (9,2 km - 4 uur)

Deze fraaie rondwandeling brengt u bij het mooiste uitzicht in de omgeving van Guaro. Puerto Alto betekent niet voor niets Hoge Bergpas!

Beschrijving (Spaans) van de Puerto Alto-route