Guaro ligt aan de rand van de Sierra de las Nieves, ook wel bekend als de Serranía de Ronda. Op 7 december 2018 heeft de Spaanse regering ingestemd met een voorstel om de Sierra de las Nieves uit te roepen tot Nationaal Park. Het is een van de mooiste bergstreken van Andalusië en mede door de duurzame ontwikkeling van het toerisme onderscheiden met de EDEN-award (European Destinations of Excellence) van de Europese Unie. Het is sinds 1995 een UNESCO biosfeer. In Andalusië zijn maar twee andere nationale parken: de Sierra Nevada bij Granada en de rivierdelta van Doñana in de provincie Cádiz.

In het volgende filmpje wordt door de EU de bijzondere waarde van de Sierra de las Nieves toegelicht:


In de Sierra de las Nieves komt een bijzondere naaldboom voor (pinsapo), die gekozen is als beeldmerk van de regio. Een bijzonder fenomeen zijn de geologische putten, waarvan de GESM meer dan 1100 meter diep is. Veel voorkomende diersoorten zijn de marter, steenbok, slechtvalk, havikarend, rode rotslijster en gekraagde roodstaart. Ook vanaf het dakterras van Casa Sonrisa zijn regelmatig haviksarenden, gieren en veel gierzwaluwen te zien. Zie ook onze pagina over vogels kijken.
Behalve de naaldbossen in de vrije natuur staat de omgeving van de dorpen vol met olijfbomen, sinaasappels en vooral in Guaro veel amandelbomen. Amandelbomen bloeien prachtig roze vanaf januari tot uiterlijk maart. De olijven zijn van het soort Aloreña de Málaga (D.O.) en worden geoogst in december.

Verken de Sierra de las Nieves

Vanuit Casa Sonrisa zijn veel dagtochten mogelijk en zijn er diverse wandelroutes in de Sierra de las Nieves te ondernemen. Ook kun je in de buurt van Guaro fietsen huren.

Uitzicht op Guaro

In de buurt van het dorp El Burgo (ca. 25 km ten westen van Guaro) kun je met 'La Rejertilla' de Sierra de las Nieves verkennen met een gids te paard (zie foto)! In Nederland is La Rejertilla bekend van de tv-programma's Van de Straat en Family Matters. Zie http://www.rejertilla.com/ing/index.html

Lees meer over de Sierra de las Nieves op de EU-website (in het Engels).