In de onderstaande artikelen leest u meer over belangrijke steden in Andalusië die u vanuit Casa Sonrisa kunt bezoeken. In de meeste gevallen hebben we ook een filmpje toegevoegd van een van onze eigen reizen. Bij elke plaats is nog meer informatie beschikbaar door te klikken op 'Lees meer...'. U kunt de verschillende plaatsen ook rechtstreeks aanklikken in het menu.


Door haar centrale ligging trekt Antequera veel toeristen. In dit artikel laten we u beelden zien van Antequera, het nabijgelegen rotsgebied El Torcal en het flamingo-broedgebied Laguna de Fuente de Piedra.

Antequera is een stijlvolle stad met een aantal bezienswaardige kerken en musea. U heeft een prachtig uitzicht vanaf de fraai gerestaureerde ruïne van het Alcazaba (Moors kasteel) bovenaan de stad. Bij het Alcazaba kuntu een audioguide lenen voor ca. € 6.

Parkeren in de binnenstad kan problematisch zijn. U kunt beter op een van de aangegeven parkeerterreinen buiten het centrum terecht.

Een filmpje van Antequera (augustus 2012)
Dubbelklik op het plaatje om beeldvullend af te spelen

Aan de rand van Antequera zijn enkele dolmen te bezoeken, o.a. de Dolmen de Menga. Dit zijn hunebedden uit de Bronstijd. In tegenstelling tot de hunebedden in Nederland, zijn deze hunebedden nog gaaf en bedekt met aarde. Door een poort zijn ze ook van binnen te bewonderen. Ook zijn er ruïnes van twee thermen uit de Romeinse tijd.


Córdoba is een gezellige stad met veel geschiedenis maar ook een fraai park en een mooie, Romeinse brug. Córdoba was van de 8e tot de 11e eeuw de hoofdstad van een islamitisch rijk dat zich uitstrekte over een groot deel van Spanje en Portugal. Córdoba werd de grootste stad van West-Europa, met meer dan 100.000 inwoners. Er waren veel moskeeën. De grootste trekpleister van Córdoba is daarom de belangrijkste moskee uit de 7e-10e eeuw: Catedral-Mezquita.
 

Catedral Mezquita Córdoba

De tuin van de moskee:  de Patio de los Naranjos

De gevaarlijkste wandeling ter wereld, zo staat de Caminito del Rey bij het dorpje El Chorro nog steeds bekend. In 2015 werd de route geheel gemoderniseerd en is daardoor ongevaarlijk geworden - maar nog wel spannend! Verken deze kloof die is uitgesleten door de rivier de Guadalhorce en geniet van een adembenemend mooi landschap.

Het stuwmeer bij El Chorro


Gibraltar is een schiereilandje van Spanje. Tijdens de Spaanse successieoorlog kwam Gibraltar in 1713 in Engelse handen. Voor een groot deel bestaat Gibraltar uit een onbewoonde rots waarop vrijwel alle bezienswaardigheden zijn te zien, zoals de beroemde apen, tunnels uit de tijd van de vele Spaanse belegeringen, grotten waarin Neanderthalers zijn gevonden, etc.

De rots
Excursie
De stad bevindt zich onderaan de rots. Hier kun je een excursie boeken met een minibusje om de bezienswaardigheden op de rots te bezoeken. In verband met files bij de grenspost kun je het beste parkeren in het rommelige maar gezellige Spaanse grensstadje La Línea de la Concepción.


Granada ligt aan de voet van de Sierra Nevada en is o.a. beroemd door het prachtige Alhambra. De oude binnenstad (Albayzín) is ook zeker een bezoek waard. Verder heeft Granada een barokke kathedraal, met de Capilla Real (koninklijke kapel) waar de 'Reyes Católicos' Ferdinand en Isabel zijn opgebaard, het koningspaar dat in 1492 de Moren uit Granada verdreef.

Blik op het Alhambra