Blik op Guaro

Guaro ligt op slechts drie kwartier rijden van het vliegveld van Málaga, op 20 kilometer ten noorden van Marbella en 60 kilometer ten oosten van Ronda. Het dorp bevindt zich aan de rand van het natuurpark Sierra de las Nieves. Het landschap is heuvelachtig met sinaasappel-, amandel- en olijfbomen.

Casa Sonrisa ligt midden in het dorpje Guaro, een typisch Spaans dorp in Andalusië met ruim 2000 inwoners. Guaro heeft de eigen cultuur hoog in het vaandel staan. In het dorp is helemaal niets te merken van de vele toeristen die de Costa del Sol bezoeken. Toch is het slechts 25 kilometer van de kust en lig je in een half uurtje op het strand. In het dorp zijn diverse caféetjes waar je kunt eten en je vindt er verder alles wat je nodig hebt.

 

In september vindt in Guaro elk jaar het Festival de la Luna Mora plaats. Het festival draait om de drie culturen die in de middeleeuwen Andalusië hebben gevormd: de moren, joden en christenen. De huizen zijn verlicht met 20.000 kaarsjes. De straten en pleinen zijn veranderd in een Oosterse bazaar. In totaal werken er meer dan 50.000 mensen mee. Speciaal voor het festival is bovenaan het dorp een openluchttheater gebouwd met ruim 1800 zitplaatsen, een van de grootste in de regio.


Vooral in de zomer brengen Spanjaarden veel tijd door op straat. Ze hebben een heel andere dagindeling dan in Nederland.

Ook het ontbijt wordt vaak niet thuis gegeten, maar bijvoorbeeld bij een bar. Echt tradtioneel is een ontbijt bij een churrería. Hier verkoopt men churros, in olie gebakken deegslierten (vergelijkbaar met oliebollen).

De churreria in de Avenída de Andalucía


Het gebied tussen Tolox en Guaro was al in de prehistorie bewoond. In de buurt van Guaro zijn nabij Cerro del Polvillar ook resten uit de Romeinse tijd gevonden. Tussen Guaro en Monda liggen nog sporen van een Romeinse weg.

Romeinse weg Guaro-Monda
Romeinse weg Guaro-Monda

De Moren bouwden het eigenlijke dorp Guaro iets verderop, waar nu Guaro el Viejo ligt, vlakbij de weg naar Ronda (A366). Dit oude Guaro lag aan de voet van een toren, die onderdeel was van een heel netwerk van torens uit de Moorse tijd. Coín en Guaro werden pas in 1485 door de Christenen veroverd, zeven jaar voor de val van het laatste Moorse bolwerk Granada. In 1614 werd Guaro door koning Filips IV zelfs uitgeroepen tot graafschap, als beloning voor de diensten van Don Juan de Sotomayor Carilla de la Vega. Het maakt nu deel uit van de provincie Málaga.