Granada ligt aan de voet van de Sierra Nevada en is o.a. beroemd door het prachtige Alhambra. De oude binnenstad (Albayzín) is ook zeker een bezoek waard. Verder heeft Granada een barokke kathedraal, met de Capilla Real (koninklijke kapel) waar de 'Reyes Católicos' Ferdinand en Isabel zijn opgebaard, het koningspaar dat in 1492 de Moren uit Granada verdreef.

Blik op het Alhambra

Boven: Uitzicht op het Alhambra. Hieronder: De Sierra Nevada is omringd door een prachtige, groene omgeving. Deze foto is genomen in juni, als de temperatuur kan oplopen tot 40 graden, terwijl er boven nog sneeuw ligt.

Een blik op de Sierra Nevada

In de bekende wijk Albayzin wordt de Moorse sfeer levend gehouden met Marokkaanse eet- en theehuisjes, met name in en rond de Calle de la Calderería Nueva, nabij het Plaza Nueva. De tapas in Granada, vaak zelfs nog gratis, zijn beroemd om hun grote formaat. Vanaf het hooggelegen Plaza San Nicolás heeft u een prachtig uitzicht op het Alhambra, waardoor het er rond zonsondergang behoorlijk druk kan worden.

Muzikanten in Granada

Ook een wandeling langs het riviertje de Darro is de moeite waard. De Darro loopt tussen het Albayzin en de heuvel van het Alhambra, dwars door het centrum van Granada.

 AlhambraAlhambra en Generalife
Het Alhambra (en het bijbehorende tuinencomplex Generalife), is een Moors paleizencomplex. Het werd gebouwd door (met name) de Nasriden-koningsfamilie in de 12e tot en met de 14e eeuw. Niet alleen de naburige katholieke Spaanse koningen, maar ook de hele Arabische wereld liet zich door de indrukwekkende architectuur van het Alhambra inspireren. Alleen de moskee is verdwenen; hier vindt u nu een katholieke kerk en een paleis voor Karel V, dat overigens ook een unieke architectuur heeft.

In het Alhambra


Het Alhambra is een wereldberoemde bezienswaardigheid. Het aantal kaarten is echter beperkt! Het is daarom zeer aan te bevelen om vooraf kaarten te boeken via internet. Het terrein is overigens vrij toegankelijk (er is zelfs een hotel) maar het is alleen met een toegangskaart mogelijk om de Nasridenpaleizen, het oude kasteel (Alcazaba) en de tuinen van het Generalife te bezoeken. Op uw toegangskaart wordt een tijd genoemd waarop u de Nasridenpaleizen binnen kunt gaan. Officieel heeft u daar een uur de tijd, maar daar wordt niet op gelet.

Let op! de tijd waarop u de Nasridenpalezien bezoekt, bepaalt ook dat u alle andere gebouwen (kasteel, Generalife) in hetzelfde dagdeel moet bezoeken, dat wil zeggen: voor of na 14:00 uur. In verband met de warmte zijn de ochtendbezoeken het snelst uitverkocht. Als u echter niet graag vroeg opstaat, kunt u beter kiezen voor een middagbezoek, omdat u anders voor 14:00 uur zeker tijd tekort komt voor alle bezienswaardigheden.

Patio de los Leones

Aan de zuidkant van de Sierra Nevada liggen de fraaie witte dorpjes van de Alpujarra, zie onderstaande foto.

 

La Alpujarra