Al sinds 2002 stelt de Andalusische overheid regels aan vakantieverblijven op het platteland. Zelfs de meest basale voorschriften zijn al zeer uitgebreid. Uitgangspunt in het decreet van de Junta de Andalucía is dat 'meubilair, apparatuur, personeel en faciliteiten kwalitatief in overeenstemming zijn met kenmerken voor goed gebruik en onderhoud, en aangepast moeten zijn aan de decoratieve elementen en traditionele meubels in de regio'. Specifiek wordt dit vertaald naar de volgende regels:

 • een vakantieverblijf moet onderdak verzorgen, schoonmaak en vervanging van het bedlinnen en handdoeken voordat nieuwe gasten aankomen;
 • plattelands-vakantiewoningen (vivienda turística de alojamiento rural) hebben de volgende kenmerken:

a) het betreft onafhankelijke woningen, inclusief daarvan afhankelijke bouwwerken zoals stallingen, stallen, schuren of van vergelijkbare aard.
b) worden aangeboden aan het publiek voor tijdelijk of seizoensgebonden gebruik of af en toe, één of meerdere keren gedurende het hele jaar.
c) verzorgen alleen verblijf.
d) er bestaan in elk geval niet meer dan drie huizen in hetzelfde gebouw.
e) de capaciteit van de accommodatie is niet groter dan twintig plaatsen.

 • het verblijf moet worden ingericht en beschikken over de nodige uitrusting voor onmiddellijk gebruik.

De woning moet beschikken over:

a) naar behoren gemarkeerde toegang. Eigenaars zijn verplicht om de gebruiker hierover informatie te verstrekken, via een schets of kaart van de locatie.
De straat moet toegankelijk zijn voor personenauto's; als dat niet het geval is, of bij wijze van uitzondering zal de eigenaar het vervoer van en naar de accommodatie moeten verzorgen.
b) drinkwater. Er moet een opslagtank van ten minste 200 liter per persoon aanwezig zijn, wanneer de toevoer niet uit het gemeentelijke waternet komt.
c) behandeling en verwijdering van afvalwater.
d) electriciteit.
e) afvoer van afval in overeenstemming met specifieke regels die door de gemeente zijn vastgesteld.
f) verbandtrommel.
g) brandblussers in keuken en woonkamer van ten minste 5 kg en geïnstalleerd op een zichtbare en gemakkelijk bereikbare plaats, overeenkomstig de bepalingen. In voorkomende gevallen zal minstens één brandblusser op de bovenverdieping en zolder aanwezig zijn.

Minimumeisen aan de infrastructuur van de landelijke toeristische accommodatie zijn als volgt:

A) ongedeelde logiesverstrekkende bedrijven beschikken over een verantwoordelijke persoon die door middel van regelmatige bezoeken indien van toepassing water en brandstof aanvullen, en de goede conditie verzorgen van de faciliteiten, waarvan de naam, adres en telefoonnummer bekend zal worden gemaakt aan de gebruikers.

a) Woonkamers en eetkamers:

 1. De eetkamer is geschikt voor de maximum capaciteit van de accommodatie, met voldoende voorzieningen voor het gebruik. Zijn afmetingen houden rekening met de omvangsregels, met een oppervlakte van minimaal 12 m2 die over twee ruimtes verdeeld kan zijn.
 2. Als het gebruik plaatsvindt in de maanden van oktober tot april, beide inbegrepen, moet een installatie aanwezig zijn die de ruimte op een temperatuur kan brengen en houden van 19 graden Celcius.
 3. Het meubilair en de inrichting moeten een optimaal niveau van geschiktheid bereiken met betrekking tot de landelijke Andalusische esthetiek.

b) Keuken:

 1. Heeft voldoende oppervlakte in relatie tot de capaciteit van de accommodatie, en moet voorzien zijn van meerdere kookplaten, oven of magnetron, koelkast, servies, bestek, glaswerk, keukengerei en schoonmaakmiddelen.
 2. Spoelbak en afdruiprek met warm en koud stromend water.
 3. Beschikt over directe of mechanische ventilatie voor luchtverversing en afvoer van vocht.

c) Slaapkamers;

 1. De minimale oppervlakte van de slaapkamers is 7 m2 voor enkele slaapkamers en 10 m2 voor dubbele slaapkamers. Voor iedere extra plaats moet 4m2 beschikbaar zijn. Dit is exclusief ruimte voor terras en die gebruikt wordt als badkamer, maar kan inclusief ruimte voor kledingkasten zijn.
 2. Het meubilair van de kamers moet in ieder geval per persoon een tafeltje en een bed bevatten van minimaal 90 x 180 bij een eenpersoons kamer of 135 x 180 cm bij tweepersoons. Het bed moet voldoende stevig zijn, en het gebruik van wollen of rubberen matrassen is niet toegestaan.
 3. Een kledingkast per vier gasten, met voldoende planken, die vanuit alle kamers toegankelijk is.
 4. Lichtpunt dichtbij de kamer.
 5. De minimumhoogte van het plafond is 2,00 m. Bij een dak met een knik erin, is minimaal 70 % van de kamer op deze hoogte.
 6. De verlichting en ventilatie moeten direct naar buiten zijn of naar een adequaat geventileerde patio. De omvang van de ventilatie moet voldoende afmetingen hebben voor het volume van de kamer, en niet op basis van mechanische ventilatie. De ramen moeten voorzien zijn van zonneschermen, gordijnen of overgordijnen.
 7. Als het gebruik plaatsvindt in de maanden van oktober tot april, beide inbegrepen, moet een installatie aanwezig zijn die de ruimte op een temperatuur kan brengen en houden van 19 graden Celcius.
 8. De toegang moet altijd via algemene ruimtes verlopen. In geen geval mag de toegang via een andere kamer lopen.
 9. Beschikt over voldoende beddengoed voor het aantal personen, op basis van een set per week.

d) hygiënische voorzieningen:

 1. Beschikt per 6 gasten of een deel daarvan over een volledige badkamer, voorzien van koud en warm water, en voorzien van fonteintje, bad of douche, en toilet. Moet geplaatst zijn in hetzelfde deel van het gebouw als de slaapkamers.
 2. Moet voorzien zijn van spiegel, handdoekenrek, kledinghaakjes en plankje voor toiletartikelen.
 3. De beschikbare hoeveelheid warm water moet voldoende zijn voor toilet en douche voor alle gebruikers gedurende een uur.
 4. Moet directe of mechanische ventilatie hebben.
 5. Beschikt over voldoende handdoeken voor het aantal gasten, op basis van een set per week.

Daarnaast is de eigenaar het volgende verplicht:

 • aan de gebruikers communiceren wat de algemene en specifieke karakteristieken zijn van de voorziening.
 • aan de gebruikers communiceren wat de maximum- en minimumprijzen zijn en in elk geval deze lijst tonen op een zichtbare plaats.
 • een bewijs van betaling van de geleverde dienst leveren en in voorkomende gevallen, van de gemaakte reservering.
 • noodzakelijke maatregelen treffen om te garanderen dat de gebruikers bij het genot van de diensten zich houden aan de milieunormen die van toepassing zijn, in het bijzonder als het gaat om beschermde natuurgebieden, bebost terrein en veeroutes, en in ieder geval die met betrekking tot branden en schoonheid van het platteland.
 • ook is het verplicht aan de gebruikers, voor bevestiging van de reservering, alle feestelijke evenementen te melden die de normale omstandigheden van de voorziening kunnen beïnvloeden.

Ook aan de betaling worden eisen gesteld:

 • Op de factuur of de ticket moet een beschrijving en het bedrag voor de diensten worden vermeld, met de datum en het registratienummer bij de Junta de Andalucía.
 • Op de factuur of het ticket kunnen ook diensten worden vermeld die niet inclusief zijn. Gebruik van specifieke diensten moeten met een aparte bijlage aan de factuur of het ticket worden gekoppeld. Op de factuur mag alleen een totaalbedrag worden vermeld als de periode en het aantal overnachtingen overeenkomen met de prijzen per dag.

Ook moet een bordje bij de deur worden gehangen en moet zichtbaar worden aangegeven welk type vakantieverblijf het betreft, met het inschrijfnummer. Ook moet het beleid ten aanzien van honden worden aangegeven. Indien geen honden zijn toegestaan, moet beleid zijn aangegeven ten aanzien van blindengeleidehonden.

 

Voor Casa Sonrisa moesten we uiteraard een aantal documenten aanleveren. Niet alleen de koopakte met inschrijving in het kadaster, maar ook een bewijs dat we in het afgelopen jaar onroerende zaakbelasting hadden betaald.