De gevaarlijkste wandeling ter wereld, zo staat de Caminito del Rey bij het dorpje El Chorro nog steeds bekend. In 2015 werd de route geheel gemoderniseerd en is daardoor ongevaarlijk geworden - maar nog wel spannend! Verken deze kloof die is uitgesleten door de rivier de Guadalhorce en geniet van een adembenemend mooi landschap.

Het stuwmeer bij El Chorro

Nadat het pad in 1905 werd geopend voor het personeel van de stuwdammen, kreeg het zijn naam doordat koning (=rey) Alfonso XIII er in 1921 overheen liep: het paadje van de koning, el caminito del rey. Later raakte het pad in verval. Nadat diverse wandelaars om het leven kwamen, werd het pad in 2000 gesloten. In 2014 gaf de provincie Málaga opdracht om het pad te moderniseren. Het oude, betonnen pad bleef vrijwel in zijn geheel zichtbaar.

Caminito del ReyIn 2015 werd het pad heropend. Het resultaat is elegant en avontuurlijk maar toch veilig. Alle bezoekers krijgen een helm te leen tegen vallend gesteente, op diverse plaatsen zijn camera's geplaatst en er is gespecialiseerd personeel langs de route om eventuele problemen op te lossen.

Fraai landschap langs de Caminito del Rey

De totale route is 7,7 kilometer, waarvan bijna 3 kilometer bestaat uit de hangende houten 'loopplanken'. De route loopt door een verbluffend en afwisselend berglandschap: mediterrane struiken, bergen, oeverbegroeiing, etc. In de lucht cirkelen vale gieren. Omdat de wandeling alleen bergafwaarts wordt gelopen, is de wandeling eenvoudig en duurt niet veel meer dan 2 uur (hoewel op de officiële website een tijd van 3-4 uur wordt vermeld). Bij het smalste deel kun je griezelen op een glazen platform, en vooral kort daarna op een doorzichtige, stalen hangbrug 100 meter boven de rivier. Het glazen platform kun je omheen lopen, maar niet deze brug...

De stalen hangbrug

Doordat het aantal toegangskaarten beperkt is, heeft de route zijn exclusieve karakter behouden. De kaarten zijn vaak al een maand van tevoren uitverkocht!

Praktische informatie

Alleen voor mensen met hoogtevrees of rolstoelen is deze route ongeschikt. Verder is de route echter voor alle wandelaars eenvoudig, als je in staat bent om af en toe een trap te beklimmen. Meer informatie is te vinden op http://www.caminitodelrey.info/en/ (Spaans en Engels). Bij slechte weersomstandigheden kun je door een tunnel toch het meest spectaculaire gedeelte bezoeken. Alleen bij zeer slecht weer wordt de gehele route gesloten.

Toegangskaarten worden voor € 10 (2019) verkocht via de website https://reservas.caminitodelrey.info/?lang=en. Het is op deze website ook mogelijk om de route met een gids te reserveren (Guided tour) en geld terug te vragen als deze is afgelast (Exchange by closing). Nadat je een datum en een tijd hebt gekozen, kun je er voor kiezen om de busrit naar het beginpunt erbij te boeken voor € 1,55. Dit is noodzakelijk, omdat de wandeling alleen vanuit het westen kan starten en de route terug alleen met de bus (of auto) kan worden afgelegd.

Meebrengen:

Voldoende drinken, het toegangskaartje (papier of digitaal op telefoon) en voor kinderen een geldig legitimatiebewijs i.v.m. leeftijdscontrole.

Parkeren:

Wij raden aan, om de auto te parkeren bij de camping van El Chorro, het eindpunt van de Caminito del Rey. Let op: De bussen naar het beginpunt vertrekken vanaf het officiële busstation van El Chorro en dus niet vanaf dit eindpunt van de Caminito en ook niet vanaf het treinstation. De bus vertrekt elk uur (op het hele uur) en kost zoals gezegd € 1,55 (2019). De busrit duurt ca. een kwartier.

Route:

Na de busrit loop je een kort stukje langs de weg naar een voetgangerstunneltje in de rotswand. Vanaf deze tunnel is het nog ruim een kilometer lopen naar het beginpunt van de Caminito del Rey. Hier krijg je een helm en een haarnetje uitgereikt en een uitleg in het Engels of Spaans. Op het toegangskaartje is de van tevoren gekozen toegangstijd vermeld. Hieraan wordt niet strikt vastgehouden; wij begonnen ca. een kwartier 'te vroeg'.

Als je in tijdnood dreigt te komen voor de begintijd: Ook in de buurt van het beginpunt is een parkeerterrein. Die is echter niet gratis (bij het beginpunt wél). Heb je voldoende tijd, parkeer dan zoals gezegd bij het eindpunt, zodat je na de wandeling direct in kunt stappen en niet op een bus hoeft te wachten.