In september en oktober is het voor Nederlandse begrippen nog steeds zomer in Andalusië. Niet voor niets vindt het Festival de la Luna Mora in september plaats. In oktober neemt de kans op regen wel toe. Meestal is het echter nog zonnig en zijn de temperaturen nog steeds geschikt voor het strand. Eigenlijk is dit misschien wel de lekkerste periode van het jaar: niet te heet en niet te koud.

Strand Marbella in de herfstvakantie

Aan het strand van Marbella in de herstvakantie

In het tweede weekend van september vindt in Guaro een jaarlijks hoogtepunt plaats van de Andalusische cultuur: het Festival de la Luna Mora. Dit festival is in heel Andalusië (en daarbuiten) bekend en het speelt zich vooral 's nachts af. Het hele dorp is verlicht met tienduizenden kaarsjes.

Festival de la Luna Mora


Het thema van de Luna Mora is de combinatie van de Moorse, Joods en Christelijke tradities die Andalusië hebben gevormd. Er is een oosterse bazaar en er vinden optredens plaats van bekende artiesten. Het festival is zo'n groot succes, dat er op de mooiste plek bovenaan het dorp een speciaal openluchttheater is gebouwd dat in 2010 voor het eerst werd gebruikt, het Auditorio de la Luna Mora. Onder het kopje 'Guaro' staat een heel artikel over het Festival de la Luna Mora.