In de maanden mei en juni is het voor Nederlandse maatstaven hoogzomer in Andalusië. Elke dag temperaturen ruim boven de twintig graden, met steeds meer uitschieters boven de dertig. In mei vinden twee belangrijke evenementen plaats: rond 15 mei de Romería de San Isidro en op 1 mei het regionaal culinair Festival de Gastronomía Sierra de las Nieves.

Romería Guaro

Vertrek van de Romería in Guaro in 2006 (Foto: F. en A. Witte)

Rond 15 mei doet iedereen in Guaro (en diverse andere plaatsen in Andalusië) mee aan de Romería de San Isidro . Een romería is een kruising tussen een processie, een bedevaart en een picknick!


Een ossenwagen met een beeld van San Isidro trekt door het dorp naar buiten, gevolgd door alle dorpsbewoners, naar een kapelletje buiten het dorp. Daar worden meegebrachte etenswaren en dranken geserveerd en ruimhartig met elkaar (ook met jullie!) gedeeld. Er wordt bij gezongen en gedanst. De romería is voor veel jonge Andalusische vrouwen dé gelegenheid om met de nieuwste 'flamencojurken' te pronken - ook deze traditionele kleding kent elk jaar een nieuwe mode. Op zondag wordt een enorme pan paella voor alle aanwezigen gemaakt. Na een plechtige Heilige Mis gaat de stoet laat in de middag naar de kerk, waar het beeld van Isidro met veel klokgelui en vuurwerk wordt verwelkomd.

We maakten zelf een filmpje van de Romería in 2017:


Heb je de Romería in Guaro gemist? Dan kun je in augustus ook vanuit Guaro de Romeria in El Burgo bijwonen (elk jaar op de eerste zondag van augustus).


Begin mei wordt sinds 2010 jaarlijks een culinair festival in Guaro georganiseerd, het Festival de Gastronomía Sierra de las Nieves. Alle horecagelegenheden (en dat zijn er veel in Guaro!) doen hun best om de lekkerste tapa's voor te schotelen, voor € 2 inclusief drankje. Elk jaar zijn er nieuwe hapjes. In de voormalige olijfoliemolen (tegenwoordig het centro cultural Al-Ándalus) is die dag ook een kaart te krijgen waarop alle horecagelegenheden en de monumenten in Guaro zijn aangegeven. Bij elke tapa hoort een bon met een nummertje; wie drie bonnen heeft, krijgt bij het centro cultural een aandenken. Daarnaast zijn er kraampjes waar ambachtslieden en handelaren vanuit de Sierra de las Nieves de bezoekers diverse producten aanbieden, zoals honing, olijfolie, olijven, worsten, ambachtsproducten en keramiek. Het evenement wordt opgeluisterd met muziek en/of dans.

Net na het officiële begin van de zomer (de zonnewende), op 23 juni, wordt net als op veel plaatsen in Spanje, het feest van San Juan gevierd. Grote poppen en oude rommel worden door de straat gedragen en daarna verbrand!