In maart en april reikt de temperatuur in Guaro richting de 20 graden. Op de meeste dagen is het alweer warm genoeg om buiten te eten, bijvoorbeeld met een ontbijt op het dakterras van Casa Sonrisa! Het is nu heerlijk om wandelingen te maken in de omgeving. Op een zonnige dag ligt ook een uitje naar het strand zeker voor de hand.

Processie op Paaszondag

Op 1e Paasdag (zondag) is elk jaar de zesde en laatste processie van Pasen

Het dorpsleven in Guaro staat (net als in de rest van Andalusië) in deze periode in het teken van Pasen. De Spanjaarden noemen dit de Semana Santa, in het Nederlands ook wel aangeduid met Goede Week. Op donderdag, vrijdag en zondag zijn alle winkels gesloten en is er alleen aandacht voor de ceremonies én elkaars gezelschap op het terras. De caféhouders in Guaro gaan er helemaal voor en serveren een uitgebreid assortiment aan hapjes (tapas!) en gerechten. De Paasceremonies bestaan vooral uit processies, die in Guaro als volgt zijn opgebouwd:

Witte Donderdag (Jueves Santo)   Procesión de "Jesús Cautivo y María Santísima de los Dolores".
   Procesión del Silencio "Cristo Crucificado".
 Goede Vrijdag (Viernes Santo)  Procesión del Encuentro "Nuestro Padre Jesús Nazareno, María Santísima de los Dolores y Cristo de la Pasión".
   Procesión del Santo Entierro "Santo Sepulcro" y María Santísima de los Dolores.
   Procesión de la Soledad.
 Paaszondag (Domingo de Resurrección), Eerste Paasdag

 Procesión del Cristo Resucitado.

 

Het hoogtepunt: de eerste processie van Goede Vrijdag bereikt het dorpsplein


Elke processie loopt van de kerk door het hele dorp naar boven en weer naar beneden langs het dorpsplein terug naar de kerk. Omdat de beelden om de zoveel meter weer worden neergezet om uit te rusten, duurt zo'n processie al gauw anderhalf uur. Het hoogtepunt is de eerste processie op Goede Vrijdag, waarin drie beelden worden rondgedragen en het fanfarekorps diverse malen het zeer melancholieke Spaanse volkslied inzet. Een ontroerde menigte applaudiseert uitbundig. Een schril contrast met de volgende processie 's avonds. Deze processie is een rouwstoet met zwarte kleding waarin een glazen kist met het lichaam van Christus wordt rondgedragen. Voor de toeschouwers met een glas bier op het terras is dit een vreemde gewaarwording. De processie op zondag is de feestelijke afsluiting waarbij de stoet onderweg vanaf een balkon met rozenblaadjes wordt bestrooid.

N.B. Tweede Paasdag bestaat niet in Spanje! Alle winkels, restaurants etc. hanteren dus hun gewone openingstijden.