In de zomermaanden is het zeer warm in Andalusië. In steden als Córdoba en Sevilla ligt de temperatuur dicht tegen de veertig graden en vaak ook daarboven. In Guaro is het gelukkig een paar graden koeler. Deze periode is natuurlijk bij uitstek geschikt voor een bezoek aan het moderne buitenzwembad (in de zomer dagelijks geopend) en een van de terrasjes in het dorp. De bewoners zoeken elkaar 's avonds buiten op en zitten daar tot laat nog te keuvelen. De gemeente organiseert in de zomer elke zaterdag een optreden bij het cultureel centrum 'Al Andaluz' (achter de oude olijfoliemolen) of op het dorpsplein.

Optreden bij Al Andaluz

De wekelijkse optredens zijn soms met dans, meestal met muziek. De optredens beginnen meestal ruim na elf uur 's avonds, als de temperatuur het aangenaamst is. Maar er wordt ook aan de nachtrust gedacht: voor tweeën is het stil op straat. Spaanse kinderen zijn de hele maand juli en augustus vrij; daarom worden ook voor hen diverse activiteiten georganiseerd. En ook die activiteiten beginnen pas 's avonds na achten. Spaanse kinderen gaan trouwens net zo laat naar bed als hun ouders! Ze slapen daarom tijdens de siësta (ouders niet).

Omstreeks 20 juli wordt in Guaro een prestigieus flamencofestival georganiseerd: het Festival de la Luna Flamenca. Hoewel Guaro een klein dorp is, komen de belangrijkste flamenco-artiesten van Spanje er graag naar toe. Het festival heeft zich verbreed en biedt tegenwoordig naast de traditionele zang evenveel aandacht aan gitaar en dans. Sommige optredens zijn gratis, maar in het prachtige Auditorio de la Luna Mora wordt een prijs van ca. 20 euro gerekend. Het aanzien van het Festival is dus groot: het programma voor het festival wordt jaarlijks gepresenteerd door de cultuurminister van het regiobestuur, de Junta de Andalucía! 

Zoals het filmpje laat zien, staat augustus in het teken van de feria, die in Guaro plaatsvindt vanaf de laatste donderdag tot en met zondag van augustus. In het Nederlands betekent feria eigenlijk jaarmarkt, maar het is vooral een kermis die geopend wordt met een feestavond. Op die donderdag komt de plaatselijke drumband tevoorschijn, de burgemeester houdt een toespraak vanaf het balkon van het stadhuis, er is een optreden en vervolgens wordt met vuurwerk de kermis gestart. Inmiddels is het tegen middernacht voor de kinderen de draaimolen instappen! De beroemde feria van Málaga is medio augustus en bijzonder de moeite waard. Een filmpje van deze feria is te vinden in ons artikel over Málaga.

Op de eerste zondag van augustus vindt het in het dorpje El Burgo (halverwege Guaro en Ronda) een romería plaats. Bij onze beschrijving van de romería van Guaro (onder Mei-juni)  is een filmpje te zien van de romería van El Burgo.