In Guaro kun je natuurlijk een bezoek brengen aan de aanwezige voorzieningen, zoals het zwembad, de café's, restaurants, het museum annex cultureel centrum Al-Andalus, de bibliotheek, etc. Maar er is meer te beleven in Guaro! Het dorp staat in de regio al tientallen jaren bekend om de culturele activiteiten die er worden georganiseerd. Ook zijn er natuurlijk de traditionele feestdagen die in Spanje uitgebreid worden gevierd. Hieronder hebben we opgeschreven wat er in Guaro gedurende het jaar is te beleven.

 


In januari / februari bloeien in Guaro de almendros (amandelbomen). De prachtige roze bloesems zijn een betoverend schouwspel.

Speciaal om hiervan te genieten, organiseert de gemeente Guaro eind januari de 'Día del Almendro', de dag van de amandel. Met een gids wandelen zo'n 1000 mensen door het prachtige landschap. De dag wordt afgesloten met bijvoorbeeld amandelsoep, oude ambachten, een tentoonstelling over de amandelteelt en/of een live muziekoptreden.

Amandelboom in Guaro

In maart en april reikt de temperatuur in Guaro richting de 20 graden. Op de meeste dagen is het alweer warm genoeg om buiten te eten, bijvoorbeeld met een ontbijt op het dakterras van Casa Sonrisa! Het is nu heerlijk om wandelingen te maken in de omgeving. Op een zonnige dag ligt ook een uitje naar het strand zeker voor de hand.

Processie op Paaszondag

Op 1e Paasdag (zondag) is elk jaar de zesde en laatste processie van Pasen

In de maanden mei en juni is het voor Nederlandse maatstaven hoogzomer in Andalusië. Elke dag temperaturen ruim boven de twintig graden, met steeds meer uitschieters boven de dertig. In mei vinden twee belangrijke evenementen plaats: rond 15 mei de Romería de San Isidro en op 1 mei het regionaal culinair Festival de Gastronomía Sierra de las Nieves.

Romería Guaro

Vertrek van de Romería in Guaro in 2006 (Foto: F. en A. Witte)

Rond 15 mei doet iedereen in Guaro (en diverse andere plaatsen in Andalusië) mee aan de Romería de San Isidro . Een romería is een kruising tussen een processie, een bedevaart en een picknick!

In de zomermaanden is het zeer warm in Andalusië. In steden als Córdoba en Sevilla ligt de temperatuur dicht tegen de veertig graden en vaak ook daarboven. In Guaro is het gelukkig een paar graden koeler. Deze periode is natuurlijk bij uitstek geschikt voor een bezoek aan het moderne buitenzwembad (in de zomer dagelijks geopend) en een van de terrasjes in het dorp. De bewoners zoeken elkaar 's avonds buiten op en zitten daar tot laat nog te keuvelen. De gemeente organiseert in de zomer elke zaterdag een optreden bij het cultureel centrum 'Al Andaluz' (achter de oude olijfoliemolen) of op het dorpsplein.

Optreden bij Al Andaluz

In september en oktober is het voor Nederlandse begrippen nog steeds zomer in Andalusië. Niet voor niets vindt het Festival de la Luna Mora in september plaats. In oktober neemt de kans op regen wel toe. Meestal is het echter nog zonnig en zijn de temperaturen nog steeds geschikt voor het strand. Eigenlijk is dit misschien wel de lekkerste periode van het jaar: niet te heet en niet te koud.

Strand Marbella in de herfstvakantie

Aan het strand van Marbella in de herstvakantie

In het tweede weekend van september vindt in Guaro een jaarlijks hoogtepunt plaats van de Andalusische cultuur: het Festival de la Luna Mora. Dit festival is in heel Andalusië (en daarbuiten) bekend en het speelt zich vooral 's nachts af. Het hele dorp is verlicht met tienduizenden kaarsjes.

In november en december is het zeer rustig in Guaro. Dat komt mede door het weer: in november valt de meeste regen van het jaar. Sinterklaas is in deze periode in Nederland en dus niet in Spanje. Dat neemt niet weg, dat de Spanjaarden ook in deze periode hun eigen feestdagen vieren.

Op 7 en 8 december viert men bijvoorbeeld het Fiesta de las Mayordomas, ter ere van de Virgen de la Inmaculada Concepción (de Maagd van de Onbevlekte Ontvangenis). Dit feest in Guaro wordt al sinds 1854 gevierd. Op dit Fiesta worden enkele jonge dames benoemd tot 'Mayordoma', een soort hofdame van de Heilige Maagd. Deze rol houden ze het hele volgend jaar. Zo lopen ze voorop bij de belangrijke paasprocessies.

Uiteraard wordt ook Kerstmis (Navidad) op 25 december ruimschoots gevierd. Vaak heeft de gemeente zijn eigen kerststalletje. Openbare kerstbomen zijn niet gebruikelijk, maar de straten zijn feestelijk verlicht. Málaga en Marbella steken elkaar de kroon af met de meest ingewikkelde verlichtingscreaties. Ook Guaro blijft daarin niet achter. Sinds enkele jaren organiseert het dorp bovendien een muzikale uitvoering van het kerstverhaal, wat te zien is in het volgende filmpje (2014).