Door haar centrale ligging trekt Antequera veel toeristen. In dit artikel laten we u beelden zien van Antequera, het nabijgelegen rotsgebied El Torcal en het flamingo-broedgebied Laguna de Fuente de Piedra.

Antequera is een stijlvolle stad met een aantal bezienswaardige kerken en musea. U heeft een prachtig uitzicht vanaf de fraai gerestaureerde ruïne van het Alcazaba (Moors kasteel) bovenaan de stad. Bij het Alcazaba kuntu een audioguide lenen voor ca. € 6.

Parkeren in de binnenstad kan problematisch zijn. U kunt beter op een van de aangegeven parkeerterreinen buiten het centrum terecht.

Een filmpje van Antequera (augustus 2012)
Dubbelklik op het plaatje om beeldvullend af te spelen

Aan de rand van Antequera zijn enkele dolmen te bezoeken, o.a. de Dolmen de Menga. Dit zijn hunebedden uit de Bronstijd. In tegenstelling tot de hunebedden in Nederland, zijn deze hunebedden nog gaaf en bedekt met aarde. Door een poort zijn ze ook van binnen te bewonderen. Ook zijn er ruïnes van twee thermen uit de Romeinse tijd.

 
Nabij Antequera, op vele honderden meters hoogte, ligt het spectaculaire natuurgebied El Torcal, een flink wandelgebied met grillige kalkzandsteenformaties (karstgebergte).


Rotsformaties van El Torcal de Antequera
Uitzicht vanaf El Torcal

 

Vlakbij El Torcal hebben enkele natuurliefhebbers een kleine wolvenkolonie aangelegd, het Lobo Park. In omheinde stukken van het terrein leven verschillende soorten wolven, waaronder een zeldzame steppenwolf. Omdat met name de groepen Europese wolven en de Spaanse wolven redelijk groot zijn, wordt hierbij het leven in de vrije natuur zoveel mogelijk benaderd. Wolven zijn schuw en kunnen daarom alleen met een gids worden bezocht (ieder uur). De gids vertelt veel interessante informatie en spreekt soms (Belgisch) Nederlands!

Niet ver van Antequera en El Torcal ligt de Laguna de Fuente de Piedra. Meestal verblijven hier enorme aantallen flamingo's (tot wel meer dan 10.000 exemplaren). Nabij het bezoekerscentrum zijn enkele kleine meertjes die populair zijn bij de flamingo's. Deze zijn daarom ook zonder een verrekijker of camera met telelens goed te bewonderen.

 Flamingo's in de Laguna de Fuente de Piedra, voorjaar 2019


De Laguna de Fuente de Piedra is de belangrijkste kolonie van flamingo's in Europa. Door de centrale ligging in Andalusië zijn ze voor toeristen ook het makkelijkst te bezichtigen. Er zijn in Spanje meerdere verblijfplaatsen van flamingo's maar die zijn minder bereikbaar. De Cabo de Gata kent weinig goede wegen en ligt ver, ten oosten van Almería. In de Ebrodelta in Catalonië zijn de flamingo's van zeer dichtbij te bekijken, maar dit gebied ligt niet nabij toeristenbestemmingen.

Wie denkt dat flamingo's tropische vogels zijn, zal verbaasd zijn over het volgende: Er is een kolonie van flamingo's in het Zwillbrocker Venn, net voorbij Groenlo over de Duitse grens. Hier zijn circa 40 flamingo's. Flamingo's zijn geen trekvogels en ze zijn er dus ook in de winter. Voor wie meer wil weten over de flamingo's in Noordwest-Europa kan terecht op de site 'Flamingo's in Nederland' van Joop Treep (www.flamingosinnederland.info).