Casa Sonrisa ligt midden in het dorpje Guaro, een typisch Spaans dorp in Andalusië met ruim 2000 inwoners. Guaro heeft de eigen cultuur hoog in het vaandel staan. In het dorp is weinig te merken van de vele toeristen die de Costa del Sol bezoeken. Toch is het slechts 25 kilometer van de kust en ligt u in een half uurtje op het strand. In het dorp zijn diverse caféetjes waar u kunt eten en u vindt er verder alles wat u nodig heeft.

Lees ook ons artikel over wat er in Guaro te beleven is gedurende het jaar.

Winkels

In Guaro kunt u terecht voor al uw dagelijkse boodschappen:

  • diverse buurtsupermarkten, waaronder een Coviran op minder dan 50 meter van Casa Sonrisa
  • een bakker om de hoek voor verse broodjes voor uw ontbijt
  • slagerij (in een buurtsupermarkt in de Avenida de Andalucia)
  • elke donderdagochtend markt, met o.a. groenten, fruit, vis en kleding

Coviran supermarkt

Sommige buurtsupermarkten zijn zelfs op zondagochtend geopend. Het assortiment is groter dan van een gemiddelde campingwinkel. De grotere supermarkten vindt u in Coín. Daar vindt u een Lidl, Día (ook op zondag open) en Mercadona. Ongeveer een kwartiertje rijden van Guaro.

Een zeer groot overdekt winkelcentrum met een hypermarkt (Alcampo), kledingwinkels, electronicazaken en diverse eetgelegenheden is La Cañada aan de rand van Marbella. Dit is ongeveer 20 minuten rijden.

Cafés en restaurants

Guaro heeft een groot aantal cafeetjes waar u ook kunt eten. Met name voor tapas kunt u wel een groot deel van de dag terecht. De meest uitgebreide menukaart heeft het zeer Spaanse café Lord Cani aan het dorpsplein. De hapjes zijn van hoog niveau tegen een absurd lage prijs. De vriendelijke eigenaar heeft zijn menukaart zelfs in het Nederlands laten vertalen. Ook bij 'Bodega' en 'El Arao' aan de Avenida de Andalucía kunt u een lekker hapje eten.

Tapas bij Lord Cani

Langs de nabij gelegen hoofdweg van Cártama via Coín (A7059) en Guaro naar Ronda (A366) vindt u een groot aantal 'venta's' waar zeer voordelige middagmaaltijden worden aangeboden. In de meeste venta's betaalt u hooguit 7 euro voor dit 'menu del día': drie gangen naar keuze, met brood én een drankje erbij! Niet culinair, maar wel lekker en authentiek Spaans. Een menu del día wordt alleen 's middags aangeboden.

Bezienswaardigheden

Op zo'n 50 meter van Casa Sonrisa vindt u de kerk van St Michaël de Aartsengel (San Miguel Arcángel). Deze kerk werd in 1505 gebouwd en in 1605 aanzienlijk uitgebreid. Zoals veel kerken in de regio werd ook deze kerk in de Burgeroorlog (1936-39) vernield en moest daarna worden hersteld. De witte kerk is zowel van binnen als van buiten zeer fraai om te zien.

Kerk van San Miguel Arcangel

In de hoofdstraat van het dorp staat een 19e eeuwse olijfmolen die is ingericht als museum en als toeristisch informatiebureau, het Centro Cultural Al-Andalus. Het museum heeft een collectie olijfoliepersen, schilderijen en foto's. Bij het toerismebureau zijn diverse brochures te krijgen en wordt u behalve in het Spaans vaak ook in het Engels te woord gestaan. Als het gebouw gesloten is (buiten het seizoen), dan kunt u voor toeristische informatie terecht in het gemeentehuis op het dorpsplein, het Ayuntamiento. Dit is echter alleen 's ochtends geopend (tot 13:00 uur).

Centro Cultural Al-Andalus

In de hoofdstraat vindt u ook informatieborden met mogelijke wandelroutes door het dorp en de omgeving. Aan de hoge zijde van het dorp zijn met bordjes enkele wandelroutes door het platteland aangegeven. Meer informatie vindt u in het artikel Wandelen en fietsen.

Lokale producten

Een typisch gerecht uit Guaro is een soort soep, galipuche. Een goede gelegenheid om deze te proeven is bij het Festival de Gastronomía Sierra de las Nieves rond 1 mei.

De vele bomen in en om Guaro leveren een rijke oogst aan amandelen, olijfolie en sinaasappels. De olijven worden tussen november en januari met de hand geplukt, waarna er in de coöperatie El molino de Guaro olijfolie van wordt gemaakt. De olijfolie uit Guaro is fruitig en zoet van smaak, met een vleugje amandel. Voor de kenners: Hij heeft een zuurgraad van minder dan 0,6 % en wordt ongefilterd verkocht. U kunt deze olijfolie in Guaro kopen, bij de plaatselijke Coviran supermarkt en bij het benzinestation aan de A7100 richting Ronda-Cóin.

Olijven in Guaro

Zwembad

In Guaro is een openlucht zwembad. In de zomer is dit dagelijks geopend. Dan zorgt een frisse duik voor de nodige verkoeling. Toegang € 2 per volwassene en € 1 per kind.

Zwembad van Guaro

Waar vind ik alle voorzieningen?

Behalve de genoemde winkels, bezienswaardigheden, horeca en het zwembad heeft Guaro ook banken met pinautomaat, een postkantoor, een apotheek, etc. Op onze kaart in Google Maps vindt u (bijna) alle belangrijke voorzieningen in Guaro aangeduid. Bekijk onze kaart in Google Maps

Festival de la Luna Mora

Guaro is in heel Andalusië (en daarbuiten) bekend door het jaarlijkse Festival de la Luna Mora. Dit festival vindt plaats in september en speelt zich vooral 's nachts af. Het hele dorp is verlicht met tienduizenden kaarsjes.

Het thema van de Luna Mora is de Moors-Joods-Christelijke traditie die Andalusië heeft gevormd. Er is een oosterse bazaar en er vinden optredens plaats van bekende artiesten. Het festival is zo'n groot succes, dat hiervoor op de mooiste plek bovenaan het dorp een speciaal openluchttheater is gebouwd. Lees ons artikel over het Festival de la Luna Mora