Let op: Op 21 oktober 2018 is een van de toegangswegen naar El Chorro vernield door een overstroming. Gelukkig is deze weg eind november 2018 weer hersteld. De Caminito del Rey is niet getroffen door de overstroming.

 

De gevaarlijkste wandeling ter wereld, zo staat de Caminito del Rey bij het dorpje El Chorro nog steeds bekend. In 2015 werd de route geheel gemoderniseerd en is daardoor ongevaarlijk geworden - maar nog wel spannend! Verken deze kloof die is uitgesleten door de rivier de Guadalhorce en geniet van een adembenemend mooi landschap.

Het stuwmeer bij El Chorro

Hoewel het pad in 1905 werd geopend om materialen aan te voeren voor het personeel van de stuwdammen, kreeg het zijn naam doordat de Spaanse koning (=rey) Alfonso XIII er in 1921 overheen liep: het paadje van de koning, el caminito del rey. Omdat het praktische nut geleidelijk minder werd, raakten de betonnen paden in verval. Nadat diverse wandelaars om het leven waren gekomen, werd het pad in 2000 gesloten en op een aantal gevaarlijke plaatsen afgebroken. Nadat te dure plannen eerst op niets waren uitgelopen, gaf de provincie Málaga in 2014 opdracht om het pad met eenvoudiger materialen als staal, hout, roosters, gaas en metaaldraad te moderniseren. Het oude, betonnen pad bleef vrijwel in zijn geheel zichtbaar.

Caminito del ReyDe werkzaamheden duurden maar een paar maanden en al in maart 2015 werd het vernieuwde pad geopend. Het resultaat is een elegant en avontuurlijk maar toch veilig pad. Alle bezoekers krijgen een helm te leen tegen vallend gesteente, op diverse plaatsen zijn camera's geplaatst en er is voldoende gespecialiseerd personeel langs de route aanwezig om eventuele problemen op te lossen.

Fraai landschap langs de Caminito del Rey

De totale route is 7,7 kilometer, waarvan bijna 3 kilometer bestaat uit de hangende houten 'loopplanken'. De route loopt door een verbluffend en afwisselend berglandschap: mediterrane struiken, bergen, oeverbegroeiing, etc. In de lucht cirkelen vale gieren. Omdat de wandeling alleen bergafwaarts wordt gelopen, is de wandeling niet zwaar en duurt ook bij een rustig tempo niet veel meer dan 2 uur (hoewel op de officiële website een tijd van 3-4 uur wordt vermeld). Bij het smalste deel kun je griezelen op een glazen platform, en kort daarna nog eens (en veel erger!) op een doorzichtige, stalen hangbrug 100 meter boven de rivier.

De stalen hangbrug

Doordat het aantal toegangskaarten beperkt is, heeft de route zijn exclusieve karakter behouden. De kaarten zijn meestal enige tijd van tevoren uitverkocht. 

Praktische informatie

Alleen voor mensen met hoogtevrees of rolstoelen is deze route ongeschikt. Verder is de route echter voor alle wandelaars eenvoudig te doen, als u in staat bent om af en toe een trap te beklimmen. Meer informatie vindt u op http://www.caminitodelrey.info/en/ (Spaans en Engels). Bij slechte weersomstandigheden kun je door een tunnel toch het meest spectaculaire gedeelte bezoeken. Alleen bij zeer slecht weer wordt de gehele route gesloten.

Toegangskaarten worden voor € 10 (2018) verkocht via de website https://reservas.caminitodelrey.info/?lang=en. Het is op deze website ook mogelijk om de route met een gids te reserveren (Guided tour) en geld terug te vragen als deze is afgelast (Exchange by closing). Nadat u een datum en een tijd hebt gekozen, kunt u er voor kiezen om de busrit naar het beginpunt erbij te boeken voor € 1,55. Dit is noodzakelijk, omdat de wandeling alleen vanuit het westen kan starten en de route terug alleen met de bus (of auto) kan worden afgelegd.

Meebrengen:

Voldoende drinken, uw toegangskaartje (papier of digitaal op telefoon) en voor kinderen een geldig legitimatiebewijs i.v.m. leeftijdscontrole.

Parkeren:

Wij raden aan, om uw auto te parkeren bij de camping van El Chorro, het eindpunt van de Caminito del Rey. Let op: De bussen naar het beginpunt vertrekken vanaf het officiële busstation van El Chorro en dus niet vanaf dit eindpunt van de Caminito en ook niet vanaf het treinstation. De bus vertrekt elk uur (op het hele uur) en kost zoals gezegd € 1,55 (2018). De busrit duurt ca. een kwartier.

Route:

Na de busrit loopt u een kort stukje langs de weg naar een voetgangerstunneltje in de rotswand. Vanaf deze tunnel is het nog ruim een kilometer lopen naar het beginpunt van de Caminito del Rey. Hier krijgt u een helm en een haarnetje uitgereikt en u krijgt een uitleg in het Engels of Spaans. Op uw toegangskaartje is een door u zelf gekozen toegangstijd vermeld. Hieraan wordt niet strikt vastgehouden; wij begonnen ca. een kwartier 'te vroeg'.

Als u in tijdnood dreigt te komen voor de begintijd: Ook in de buurt van het beginpunt is een parkeerterrein. Daar dient u echter € 2 te betalen (bij camping El Chorro is het gratis). Heeft u voldoende tijd, parkeer dan zoals gezegd bij het eindpunt, zodat u na de wandeling direct in kunt stappen en niet op een bus hoeft te wachten.